Äsch – service på Luft/luftvärmepump behövs inte – eller?

Vi gör service på många Luft/luftvärmepumpar varje år, vi gör även service på Bergvärme och Luft/vattenvärmepumpar även om behovet inte riktigt är lika stort där.

När vi pratar om om service med våra kunder och andra så möts vi ofta av en skepticism, det vill säga att många tror  servicen bara är ett sätt för oss att tjäna pengar och att i realiteten så gör en service knappast någon skillnad, pumpen fungerar ju bra ändå – känner du igen dig?

Det stämmer givetvis INTE – visst kommer vi ut till jättefina pumpar ibland, pumpar som knappt använts och/eller som står i en helt dammfri miljö – då kan de se nya ut och då brukar vi inte göra servicen heller, utan istället boka om tiden och komma tillbaka om 2 år eller så. Gör vi ingen service så kostar det heller ingenting.

Vi var på en service förra veckan som är är ganska talande och vanlig, ägaren sa; att pumpen nog började ge upp, då de upplevde att den inte var riktigt lika effektiv – vi föreslog en service, men ägaren sa att han  dammsög pumpens filter varje vecka  så det behövdes nog inte – nåväl vi bokade in en tid och nu var det dags…

För en ”lekman” kan det vara svårt att se hur pumpen verkligen ser ut under skalet, då man måste plocka isär pumpen för att verkligen få en överblick. I detta fall kan man lugnt säga att pumpen är i behov av en rengöring och detta är inte en ovanlig syn – här kan man förstå att fläkten fått kämpa för att kunna blåsa ut någon varm luft överhuvudtaget ut i  fastigheten:

20160307_100653000_iOS

Efter rengöring – kan väl ana en viss skillnad:

20160307_100643000_iOS

En bra liknelse kan vara en dammsugare med en överfull dammsugarpåse, både fläktmotorer, lager och kompressor måste pressas mycket hårdare för att hålla värmen. I detta fall uppskattar vi att effekt hade halverats och det som är allvarligare är ju att livslängden kortas rejält om man fortsätter att köra pumpen utan att serva den. Nu kommer den vara effektivare och gå betydligt billigare och fungera utan oljud och ansträngning, till nästa service som bör ske inom 2 år. Vartannat år är en bra regel för service i ett normalt hus, men sitter pumpen i ett bageri, eller djurstall osv, så behövs nog service varje år eller till och med ännu oftare.

Vid en service kontrolleras även funktion inne och ute och vid behov kontrolleras även gastryck mm, vi går över kopplingar, lyssnar på fläktmotorer, kullager och tittar så inget är trasigt eller något som sätter ner funktionen. Skulle pumpen vara utan service behov, så gör vi som sagt ingen service, detsamma om pumpen är i för dåligt skick eller så trasig att den ej går att laga, då hjälper vi givetvis gärna till att skaffa en ersättare till bra pris, om du så önskar.

Vill du också förlänga livet och öka effektiviteten på din Luft/luftvärmepump?

Vi servar alla märken oavsett om du köpt pumpen hos oss eller ej!

Välkomna!

Ring eller maila oss på emenko AB idag!