COP, SCOP, energiklassning & effektiv marknadsföring…

COP & Kompromisser

Det är mycket svårt att kombinera alla bra egenskaper i samma värmepump, det det handlar alltid om att kompromissa någonstans, om du vill ha en Luft/luftvärmepump med bra miljömärkning, en A+++ kommer automatiskt ha ett högt COP-värde – men den kommer inte fungera lika bra när det är riktigt kallt, den värmer i bästa fall ner till -10, -15 grader, medan de kraftfullaste maskinerna idag ger värme ner till  -30 (Fujitsu & Daikin). Skillnaden i den verkliga driftkostnaden är också försvinnande liten, det har helt enkelt med mätmetoden att göra, en kraftfull pump får alltid sämre märkning. Vi tycker alltid det är bättre att köpa en pump som klarar de behov man har, sedan är miljöklassningen sekundär, under normal drift kommer pumparna att vara lika effektiva och kosta lika mycket att driva ändå och dessutom vara ett bra miljöalternativ. Detsamma gäller Luft/vattenvärmepumpar.

Bästa miljöalternativet

natural-471949_1920En Luft/luftvärmepump som har märkningen A+++ (trippel A) måste ju givetvis vara det bästa alternativet för miljön eller? Det beror helt och hållet på, är det så att denna pump inte klarar av att uppfylla behovet ni har och att ni istället måste toppa med annan värme? t.ex. elelement – då är ju givetvis en pump med A+++ ett riktigt dåligt alternativ, en pump som är A eller A+ klassad hade kanske klarat behovet och en sådan pump är ju fortfarande 3-4 ggr så effektiv som ett elelement, så just i det specifika fallet, är ju faktiskt en A eller A+ ett bättre miljöval än en A+++. Vad vi menar är att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och se hela bilden, inte bara det som står i annonsen och i specifikationen för aktuell värmepump.

AA

COP-värdet

Tidigare använde man sig av COP-värdet som står för Coefficient of Performance. COP-värdet redovisade hur mycket mer energi man får från värmepumpen mot den energi som den förbrukar. Den ger värme men förbrukar el. COP-värdet mättes vid 20 grader inomhus och + 7 grader utomhus.

Sedan 2011 är det lag på att fabrikörerna ska uppge värmepumpens COP, för att förenkla jämförelser mellan olika modeller. COP-värdet mäts under specifika förhållanden i laboratoriemiljö, och representerar därför inte nödvändigtvis hur effektiv värmepumpen kommer vara i ditt hem. För att veta hur god den genomsnittliga verkningsgraden är under ett helt år, används istället beteckningen SCOP.

SCOP-värdet är en vidareutveckling

COP-värdet ledde till att många tillverkare optimerade sina luftvärmepumpar för drift vid 7 grader och många gånger hade värmepumpar som var ganska dåliga i minusgrader. För att ge en mer rättvisande bild och en bättre utveckling av luftvärmepumparna på marknaden skapades SCOP-värdet. S i SCOP står för Seasonal och är ett genomsnittligt värde för en säsong.

Från och med januari 2013 infördes regler kring att uppvisa värmepumparnas SCOP. Detta leder till att det blir enklare för dig som konsument att jämföra olika modeller av värmepumpar, då detta värde är mer representativt än COP-värdet. Även SCOP mäts vanligen i laboratoriemiljö, vilket gör att värdet inte nödvändigtvis motsvarar den effekt som värmepumpen kommer ha i just ditt hem.

SCOP för rätt zon

SCOP-värdet kan mätas för tre olika zoner i Europa (Aten, Strasbourg & Helsingfors), men det finns bara krav på att den mellersta zonen, som motsvarar klimatet i Strasbourg, ska redovisas. Ofta redovisas SCOP-värdet för mellersta zonen i Europa i de tekniska specifikationerna i de tekniska specifikationerna, utan att det specificeras närmare. Detta innebär naturligtvis att en värmepump med ett högt SCOP-värde för Mellaneuropa inte nödvändigtvis ger den bästa besparingen i Sverige.

Säger inget om effekten

Det är också viktigt att veta att SCOP-värdet är en jämförelse mellan förbrukning och den effekt man får. Ett bra värde betyder inte nödvändigtvis att du får mycket effekt.  Ett bra COP-värde vid låga temperaturer ger ingen bra besparing, om du måste komplettera med alla elelement i huset för att det ska blir varmt. Det du behöver är en värmepump som ger en bra effekt vid låga temperaturer, helst i kombination med bra COP-värden vid låga temperaturer eller ett bra SCOP-värde, helst i den kalla zonen.

Riktigt låga temperaturer ingår inte

istapp-arch_2739348Det är också bra att veta att riktigt låga temperaturer inte ingår i SCOP-värdet. Man mäter COP-värdet vid olika temperaturer och viktar dem olika vid framräkningen av ett genomsnittligt värde. Men den lägsta temperaturen man mäter är -7 grader.

I många delar av Sverige vill man gärna veta att luftvärmepumpen ger en god effekt vid lägre temperaturer än så. Dessutom är det bra att titta på vilken som är den lägsta garanterade temperaturen som luftvärmepumpen ger värme vid.

 

Varför marknadsförs COP & SCOP så mycket?

Det finns två typer av Luft/vattenvärmepumpar, Split som använder köldmedium (gas) mellan inne- och utedel, sedan finns det mono-block/VVS-pumpar som har vatten (radiatorvatten) mellan inne -och utedel. Om man är tillverkare av en Luft/vattenvärmepump och detta är en så kallad VVS-pump dvs att man leder ut radiatorvattnet ut i utedelen (Detta gör man av en enda anledning; nämligen för att rörmokare som saknar kylcertifiering ändå ska kunna sälja och montera Luft/vattenvärmepumpar, detta trots att det finns en frysrisk vid strömavbrott), i princip alla Svenska tillverkare av Luft/vattenvärmepumpar tillverkar denna typ av pumpar, ofta har de ett väldigt bra SCOP-värde. Det vill säga de är mycket effektiva när det är milt ute (ner till minus 7 grader). Tyvärr är dessa pumpar tyvärr inte riktigt lika effektiva när det blir kallt, det innebär oftast att pumpen måste använda elpatron för att tillgodose huset värmebehov. Detta är ju inget man vill skylta med i reklamen, men kan man istället trycka på att SCOP värdet är riktigt bra, så har man ju en försäljningspunkt.

Om tittar på en COP-graf så kan man se att denna är långt ifrån rak, ju högre upp på skalan man kommer desto flackare blir den, det betyder att ju högre upp på skalan man kommer desto mindre skillnad blir det i effektivitet – kollar man t.ex på en Fujitsu Waterstage HP SPLIT 11 kW som inte glänser vad det gäller COP, men som klarar – 25 grader på bara kompressorn, så ligger den på ca 4.31 i COP, jämför man detta med en känd Svensktillverkad VVS-pump, så har den ett COP på 4.99 – men vad betyder då dessa 0,68, som skillnaden är, i besparing i pengar? Tittar vi på COP-grafen nedan så ser ni själva hur liten skillnaden är i verkligheten:

COP_bara_graf

Besparingen per år har ju givetvis att göra med hur kallt/milt det är, storleken på huset och hur varmt man önskar inne, men lite generöst så kanske det kan handla om ca 500 kr per år. Men vad händer om det blir kallare än  -10 grader? Jo Fujitsu håller sin effekt på 10,8 kW hela vägen ner till -15 grader, sen tappar den långsamt lite effekt och nere vid -20 har den ca 9,9 kW kvar.

En VVS-pump behöver oftast eltillskott vid ca -10 och kallare, då den brukar ha halverat sin effekt.Det är ju inte orimligt att det blir -10 i Sverige, i vintras hade vi -10 och kallare i 3-4 veckor (Emmaboda/Nybro/Kalmar).

Om det nu är så att en värmepump får gå på elpatron ett antal veckor varje vinter, tror du då att det kostar mer än 500 kr? – svaret är JA, det kommer kosta betydligt mer än så, och då är hela förtjänsten borta med ett högt SCOP.

Det är därför otroligt viktigt att du tittar på helheten när du ska köpa Luft/luftvärmepump och Luft/vattenvärmepump, fråga alltid installatören hur effekten är vid -15 utan elpatron, kan han inte svara, byt leverantör  – Bergvärme är inte riktigt lika känsligt, då skillnaden mellan olika pumpar är betydligt mindre där.

Oavsett val av värmepump finns det tre saker du kan ha i åtanke när du jämför COP-värdet mellan olika värmepumpar:

  1. Kontrollera vilka utomhustemperaturer som använts i beräkningarna av COP-värdet. Dessa bör om möjligt vara applicerbara på regionen du bor i.
  2. Är elförbrukningen för cirkulationspump och fläktsystem medräknat i elförbrukningen? Om detta inte räknats in, så kan den totala energiförbrukningen bli högre än vad som anges i produktbeskrivningen.
  3. Beroende på hur mätningen gjorts kan spetsenergi vara medräknat i kalkylen. Spetsenergi är den tillskottsel som används under de kallaste dagarna när värmepumpen inte klarar av att generera tillräckligt med värme.

Och titta inte bara på COP & SCOP, välj hellre en värmepump som klarar av ditt behov, tänk på att vi bor i den kallaste zonen och att SCOP redovisar mellersta zonen. Prata med ett proffs, bilda dig en egen uppfattning och gå inte på reklamen, titta på fakta istället.

Läs mer om COP & SCOP – klicka här!

(källa: emenko AB, www.luftvarmepumpar.nu & www.greenmatch.se)