Funderar du på Bergvärme eller det där med Solceller….

20150825_125102419_iOS
emenko AB är övertygade att Solceller (egenproducerad el) är framtiden, det har blivit enklare, billigare och mer lönande att producera egen el – vi hoppas på fortsatt utveckling och enklare regelverk. Men Solceller och Solen kommer ha en central roll i energiutvinningen i framtiden. Vi är med från början och vi satsar bara på bästa kvalitet – windon.se.

Vi vet hur det kan vara, prioriteringar måste göras hela tiden när man har familj och villa, men tankarna och drömmarna att förbättra sitt boende finns ofta där.

Frågor dyker upp: Borde man inte kolla upp det här med Solceller? Finns det verkligen någon ekonomisk vinning med detta? Eller skulle vi inte byta ut vedpannan eller pelletspannan mot Bergvärme? De säger att Luft/vattenvärme blivit så bra, kan det vara något för oss? Undra om man verkligen kan spara något med en Luft/luftvärmepump? Ibland tar det lång tid innan man verkligen gör något åt det och förverkliga drömmarna – det handlar om att prioritera, men varje dag du väntar, är en dag då du förlorar pengar.

Många gånger avfärdar man detta med att det fungerar ändå, Man vet vad man har, men inte vad vi får.. Det är ju onödigt att byta något som fungerar, ofta hör vi; Tja Bergvärme är nog bra men jag har gratis ved, eller;

Grym prestanda!
Fujitsu WaterStage – Grym prestanda!

Jag hörde om någon som bytte till Luft/vattenvärmepump eller Bergvärme, och elpatronen går hela tiden när det är kallare än noll grader, så vill jag inte ha det, jag fortsätter elda! – men vi kan visa att både du och miljön tjänar på att byta från Olja, Ved, Pellets, Flis och EL (även om den är miljöklassad, du måste producera själv för att spara) –  men man måste välja rätt produkt, dimensionerar rätt, då går inte elpatronen igång förrän vid -25 grader på luft/vatten.

Titta på fakta och inte gå på all reklam. Alla produkter glänser på någon parameter, nästan alla har vunnit något delmoment i något test, konsten är att hitta produkter som är tillräckligt bra på allt, inte bäst på någon enskild del –  det betyder  inte så mycket om en pump har jättehögt SCOP om den måste ha stöd av elpatron vid -5 grader och kallare.

strand
Klart sol & bad lockar, sanningen är dock att du kommer ha möjlighet att åka på fler semesterresor om du byter uppvärmningssystem – plus alla andra fördelar.

Inte sällan så går kanske familjens pengar till en utlandssemester, en ny bil , en hund eller julklappar till barnen istället, det handlar som sagt, ofta om att prioritera och givetvis vill man lägga pengarna på något som märks, något som syns direkt och som verkligen ger glädje, något som ger ett avbrott i vardagen?

Så trots att man går och drömmer om ett enklare, säkrare, och effektivare uppvärmningssystem, så är det så mycket enklare och roligare att köpa den där resan till Thailand. Gör man något med sitt hus så kanske man byter fönster, köper nytt  kök eller gör ett nytt lyxigt badrum (med el-värmegolv).

Det är här många tänker fel, menar vi  – i alla fall om du sitter med ett gammalt ineffektivt värmesystem.

Byt värmesystem redan idag, det kommer ge mer pengar i plånboken

Daikins nya bergvärmepump har bästa testresultat
Daikin Bergvärme – frekvensstyrd/varvtalsstyrd, såklart!

Genom att byta ut ditt gamla ineffektiva värmesystem så du kommer få mer pengar över till annat, dessutom ÄR det något som MÄRKS, det kan vi lova  – besparing, komfort och tidsvinst är oftast så stor att investeringen betalat sig fortare än man tror, dessutom skönt att veta man gör vad man kan för miljön. Besparingen är många gånger större att byta uppvärmningssystem än att byta fönster, byta fönster gör man nog snarare för underhållsfriheten och för att stänga ute ljud. Börja i rätt ände.

Lite räkneexempel – En genomsnittlig semesterresa för en familj på 4 personer till exempelvis Thailand ligger på ca 60 tusen, det är 3 luft/luftvärmepumpar, 2/3 delar av en riktigt bra Luft/vattenvärmepump eller nästan en halv Bergvärmeanläggning – allt installerat och klart efter ROT (givetvis beroende på hus storlek, val av pump osv).

I och med prispressen och att tekniken går framåt med stormsteg varje år, så har det aldrig varit billigare att göra denna typ av investering. För att inte tala om tidsvinsten, hur mycket tid lägger du och din familj varje år för att se till att det finns ved eller pellets i pannrummet? Tid man givetvis kan använda till annat, en hobby, umgås med familj och barn? en del argumenterar att de gillar att jobba med ved, att det är en hobby  – men gör det då, men sälj veden istället, eller ”myselda” i en kakelugn, öppen spis eller en kamin…

statistik-varma-25000-kwh-bergvarme
Här ser du tydligt skillnaderna i driftskostnad per år med de olika uppvärmningssätten – det skiljer otroligt mycket som du se. Tyvärr är inte Luft/vattenvärmepump med men den ligger i mellan någonstans Pellets och Bergvärme, Ju mildare det är desto närmare Bergvärme kommer man – men runt 8-12 tusen i snitt är rimligt för en Luft/vattenvärmepump.

Inte sällan har en Bergvärme-installation betalat sig på 5-6 år om du byter från Olja, 6-7 år om du byter från El, 8-10 år om du byter från Ved/Pellets. En  Luft/vattenvärmepump har något kortare återbetalningstid som en Bergvärme, billigare installation såklart, men något dyrare drift. En luft/luftvärmepump har oftast betalat sig på 2-4 år. En solcellsanläggning kräver något längre tid, 12 till 15 år. Alla dessa tider är en uppskattning, ibland tar det lite längre tid, ibland går det fortare, allt beror på vad du har och vad du byter till och övriga omständigheter så som fastighetens skick och hur klimatet ser ut och hur dyr värmepump du köper osv.

Återbetalningstiden är kortare än värmepumpens livslängd

Återbetalningstiden för en bergvärmeanläggning är som sagt vanligtvis under 10 år. I normala fall har du alltså återbetalat värmesystemet innan de första komponenterna måste bytas ut. Kostnaderna för att byta ut

exempelvis bergvärmepumpen är inte så höga att de skulle påverka lönsamheten för att använda bergvärme.

Kvalitet och prestanda!
Nibe F1155/F1255 – Varvtalsstyrda kvalitetspumpar, det gillar emenko AB

Räkneexempel – återbetalningstid (hämtat från GreenMatch.se)

I beräkningen utgår vi från att en totalentreprenad för bergvärme kostar 160 000 kronor för ett hus med värmebehov på 25 000 kWh. Du får 30 procent rotavdrag på arbetskostnaden, vars schablonbelopp beräknas till 35 procent på totalkostnaden. Det verkliga kostnaden blir då:

  • 160 000 x 0,35 = 56 000 kronor schablonmässig arbetskostnad
  • 56 000 x 0,30 = 16 800 kronor rotavdrag
  • Verklig kostnad efter rotavdrag = 160 000 – 16 800 = 143 200 kronor

Det totala elpriset beräknas ligga kring 1,2 kronor per kWh. Vi utgår från att bergvärmepumpen har ett SCOP-värde på 3, vilket betyder att driftkostnaden blir en tredjedel av driftkostnaden för direktverkande el:

  • 1,2 kronor / 3 = 0,4 kronor per kWh

Med dessa uppgifter gjorde GreenMatch.se en beräkning på hur lång återbetalningstiden blir. Vi kan se i diagrammet att grundinvesteringen är återbetalad om cirka 7 år. Vad det i verkligheten blir beror på husets värmebehov. Notera att elpriset varierar beroende på var i Sverige du bor.

livslaengd_aaterbetalningstid_bergvaerme_770

Bergvärme är en lönsam investering

När du har återbetalat bergvärmesystemet efter drygt sju år, kommer du i fortsättningen att göra energibesparingar på 20 000 kronor varje år. Detta betyder att du kommer att ha gjort stora energibesparingar även om bergvärmepumpen måste bytas ut efter 15 till 20 år.

Fastighetens värde ökar med rätt uppvärmning

Något man ibland inte tänker på är värdet på sitt hus, detta är naturligt då man inte har för avsikt att sälja, men att byta ut ett omodernt uppvärmningssystem och samtidigt snygga till och disponera om sitt pannrum, är något som ofta värderas högt – ibland högre än själva investeringskostnaden. Detta bör undersökas hos sin långivare, skulle det vara så att värdet på fastigheten ökar så mycket att det finns utrymme att lägga om sina lån, så kan man ju få en betydligt smidigare, enklare, effektivare uppvärmning till en mycket låg månadskostnad. emenko AB  samarbetar sedan en tid med Mäklarhuset i Nybro.

Vi tycker det är ett bra tillfälle att se över sitt uppvärmningsbehov redan när man köper sin fastighet, då har man ju dessutom redan samtal med banken om lån osv. Vi hjälper till att ta fram ett eller ett par förslag redan innan ni köpt fastigheten och kan då lättare se vad den totala investeringen blir och hur mycket ni sparar på att byta en gammal panna.index

Men om din ordinarie långivare inte ser nyttan med att byta ut  ett gammalt system, så  samarbetar emenko AB med Wasa Kredit och kan erbjuda upp till 24 månader räntefri betalning, och avbetalning upp till 12 år.

Du behöver inte sitta ensam och grubbla med dina tankar/drömmar gällande detta, det finns hjälp att få, och även om du inte kommer byta ut anläggningen just nu, eller om du bara behöver någon att bolla dina idéer med så är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Ec0824-fo0308retcerttt proffs är alltid ett proffs

Gå till ett proffs, kolla upp referenser, titta på hemsidor, ring, besök, bjud hem och bilda dig en uppfattning själv om vad som behövs – tänk på att bara för att någon säger att de kan, så är det inte alls säkert att det är så…

emenko AB jobbar bara med Värme & Kyla, vi har kylcertifikat och har behörigheter som många VVS-firmor inte har, detta gör att vi kan erbjuda ett mer komplett utbud av produkter. Vi ser som sagt alltid till  dig som kund – vi vill lösa ditt uppvärmningsbehov på bästa och mest prisvärda sätt, vi ser till den lönsammaste investeringen under produktens hela livslängd, det tyvärr är sällan det är den billigaste produkten som är billigast i längden, ganska ofta är den billigaste produkten den dyraste över tid – med andra ord är det bättre att göra en lite större investering vid installationstillfället och sedan spara pengar i 15 – 30 år (50 år gällande våra solceller). Vi lever på nöjda kunder.

Jag vet att det trots detta oftast är priset som får bestämma – men ibland finns det viktigare faktorer så som våra ledord;

  • Trygghet
  • Kvalitet
  • Enkelhet
Fantastisk kvalitet, prestanda och läcker design!
Daikin Emura X- Fantastisk kvalitet, prestanda och läcker design – 10 års kompressorgaranti!

emenko AB är lite personligare, lite mer engagerade, vi gör det där lilla extra. När du handlar av oss, då vet du att du köper det bästa marknaden kan erbjuda för just ditt hus, du köper alltid kvalitet och vi tar hand om hela jobbet – från ax till limpa, nyckelfärdigt.

emenko AB lämnar alltid 5 års garanti på sånt som inte täcks av produktgarantin (som varierar från 2 till 14 år), vi har alltid gratis support under hela produktens livslängd – vi finns här för dig.

Så sitt inte med ett omodern uppvärmningssystem som inte bara kostar en massa onödiga pengar och hårt arbeta att sköta, det är dessutom skadligt för miljön, så gör dig själv och miljön en tjänst – kontakta oss idag så hjälper vi dig till ett behagligare klimat både hemma och på semestern.

Boka kostnadsfritt hembesök Klicka här!